Talere til Dansk Gemmologisk Selskabs Symposium 2024

Robert Weldon

Robert Weldon er en anerkendt fotograf og gemmolog, hvis karriere har kombineret hans lidenskab for ædelstene og ædelsten med hans talent for at fange deres skønhed gennem objektivet. Som en dygtig gemmolog har Weldon omfattende viden om ædelstene, der har gjort det muligt for ham at dokumentere og præsentere dem på en unik måde i sine fotografier. Hans arbejde som fotograf har bragt ædelsten til liv på en måde, der fanger deres farver, glans og skønhed på enestående vis. Robert Weldon’s enestående evne til at forene sin ekspertise inden for gemmologi med sit kunstneriske øje har gjort ham til en fremtrædende skikkelse i verden af ædelstene og ædelstenfotografi.

Edward Asscher

Edward Asscher. Et medlem af en af diamantindustriens og Amsterdams velkendte familier, Edward Asscher, blev valgt som præsident for World Diamond Council i juni 2020 og har tjent i tre år, samt tjent en anden periode som præsident for WDC, hvor han ledede organisationen fra 2014 til 2016. Han blev valgt som viceformand for Responsible Jewellery Council i 2022. Han arbejdede hele sit liv for Royal Asscher Diamond Company i Amsterdam, som han nu har overdraget til sine børn, Lita og Mike. Han er tidligere præsident for International Diamond Manufacturers Association (IDMA) og International Diamond Council (IDC), en organisation for fastsættelse af diamantstandarder, tilknyttet IDMA og World Federation of Diamond Bourses (WFDB). I offentligt liv har hr. Asscher også fungeret uden for diamantindustrien. Som tidligere præsident for det liberale parti i Amsterdam blev han valgt som senator for dette parti i det hollandske parlament, hvor han tjente i overhuset. Han var stifter og formand for en stor organisation for mentalt handicappede i Amsterdam og tjente i bestyrelsen for det jødiske historiske museum. Han var præsident for Jumping Amsterdam, en international konkurrence i ridebanespringning.

Kenneth Scarratt

Før Ken Scarratt blev forskningsleder for GIA i 2005, fungerede Ken som laboratorieleder ved American Gem Trade Association (AGTA) Gemological Testing Centre i New York; direktør for Asian Institute of Gemmological Sciences (AIGS) i Bangkok; samt administrerende direktør og direktør for laboratorietjenester ved Gemmological Association and Gem Testing Laboratory of Great Britain (GAGTL) (forgængeren for Gem-A) i London. Han blev udnævnt til administrerende direktør for GIA Southeast Asia i 2008, hvor han oprettede og ledede GIA’s laboratorium i Bangkok, hjalp med at etablere GIA Laboratory Hong Kong og GIA Laboratory Japan samt overvågede GIA’s farvesten- og perleoperationer globalt. Han trak sig tilbage i 2015, men blev konsulent for Mumtalakat (Sovereign Wealth Fund for Bahrain) i 2016 og fokuserede på at udvide kapaciteterne i Bahrain Gem & Pearl Testing Laboratory, som han havde hjulpet med at oprette 25 år tidligere. Efter at have etableret en ny enhed (DANAT) for at overtage funktionerne i GPTLB og føre den til global ledelse inden for perletest mellem 2016 og 2019, vendte Ken tilbage til Bangkok for at lede ICA-GemLab.
I løbet af sin karriere hjalp han med at oprette perle- og ædelstenslaboratorier i Bahrain, Qatar og Dubai og rådgav for Bombay Pearl Association med at forbedre deres testfaciliteter. Han har været involveret i mange projekter, ikke mindst undersøgelsen af de britiske kronjuveler; her beskrev han hver sten i Imperial State Crown, St. Edwards Crown, Queen Mothers Crown og sceptrene. Han undersøgte og vurderede både Cullinan I og II diamanterne samt Koh-I-Noor, tre diamanter, der repræsenterer de største og historisk mest betydningsfulde.

Som forfatter om gemmologiske og handelsmæssige emner er Kens artikler blevet bragt i adskillige branchepublikationer, herunder The Journal of Gemmology (UK) og Gems and Gemmology (USA). Han har været medforfatter af bøgerne The Crown Jewels og The Pearl and the Dragon.

Ud over sin passion for diamanter, rubiner og safirer har Ken også stor interesse i perler og har besøgt mange af de kulturperlefarme rundt om i verden og naturlige perleproducerende områder.
Efter at have trukket sig tilbage fra laboratorieaktiviteter fokuserer Ken i dag sin tid på sine forskellige roller inden for World Jewellery Confederation (CIBJO), hvor han for øjeblikket er dekan for CIBJO Academy samt visepræsident for CIBJO, præsident for CIBJO’s sektor A, præsident for CIBJO’s Pearl Commission og visepræsident for CIBJO’s Coral Commission.

Martin Steinbach

Martin Steinbach Som teenager søgte jeg krystaller i miner og gamle gruber. I starten af 1980’erne forlod jeg universitetet og valgte at udforske det virkelige liv ved at rejse rundt i verden. I 1983, mens jeg var i Bangkok, blev jeg fascineret af passionen for slebne og ru ædelsten. Jeg fuldførte min uddannelse ved AIGS, det asiatiske institut for gemmologiske videnskaber (AG). Efter at være vendt tilbage til Tyskland, i Idar-Oberstein, en af verdens ældste ædelstensbyer, opnåede jeg grader som uddannet gemmolog fra det tyske gemmologiske selskab og som diamantekspert. I 1984 grundlagde jeg mit eget firma inden for ædelstenshandel og gemmologisk rådgivning. Efter over 30 års dedikeret arbejde blev min første bog, “Asterism – Ædelsten med en stjerne,” udgivet i 2016. Med 900 sider og en vægt på over 4 kg bliver den allerede betragtet som en “klassiker,” der dækker enhver tænkelig aspekt af ædelsten med en stjerne. I 2023 blev min anden bog, “Star Gems – En fascinerende verden,” udgivet på amerikansk engelsk. Præsenteret i et moderne firkantet format med 440 sider og omkring 700 billeder, grafer osv. Importantly inkluderer dette kompendium fulde gemmologiske data for hver ædelsten, omkring 300 referencer til yderligere studier og over 1000 nøgleord.

Dr. Emmanuel Fritsch

Dr. Emmanuel Fritsch har en grad i geologisk ingeniørvirksomhed fra ENSG i Nancy, Frankrig, og en Ph.D. fra Sorbonne universitetet i Paris. Han arbejdede i næsten ti år ved Gemological Institute of America (GIA) i USA, hvor han blev Graduate Gemologist (GG) og blev forfremmet til leder af GIA Research fra 1992 til 1995. Hans forskning udføres i øjeblikket på Institut des Matériaux Jean Rouxel (IMN-CNRS) i Nantes, Frankrig. Han er ansvarlig for DUG (Diplôme d’Université de Gemmologie) diplom, som har tiltrukket internationale studerende for at lære laboratorie-gemmologi. Emmanuel Fritschs interesser spænder vidt, fra laboratorieteknikker anvendt på gemmologi til farve og luminescens i ædelstene, geografisk oprindelse, behandlede og syntetiske ædelstene, opaler og perler. Han har forfattet over 400 artikler, 20 bogkapitler, en bog om ædelstene fra Mogok i 2018 og holdt over 370 konferencer over hele verden, både videnskabelige og populære. Han er en af de tre æresmedlemmer i Gemmological Association of Great Britain.

Dr. Lore Kiefert

Dr. Lore Kiefert er anerkendt inden for ædelstensverdenen. Hun begyndte sin karriere i 1994, da hun kom til SSEF Swiss Gemmological Institute, hvor hun senere blev direktør for afdelingen for farvesten. I 2005 flyttede Dr. Kiefert til New York for at lede AGTA Gemmological Testing Center, og i 2009 vendte hun tilbage til Europa for at tiltræde som Chef-Gemmolog ved Gubelin Gem Lab. I 2020 etablerede hun sin egen konsulentvirksomhed. Efter næsten 30 års som professionel gemmolog bringer Dr. Lore Kieferts omfattende erfaring inden for ædelstentest, forskning og uddannelse fra tre betydningsfulde gemmologiske laboratorier hende i en særdeles privilegeret position. Den dybe viden, hun har om, især rubiner, safirer og smaragder med hensyn til oprindelse og behandlinger, tilbyder hun nu gennem etableringen af sit eget Gemmologiske Konsulentfirma, Dr. Lore Kiefert Gemmology Consulting.

Racula Anghel

Raluca Anghel er leder af Europa og Global Head of External Affairs and Industry Relations hos Natural Diamond Council og er ansvarlig for global eksternt engagement og offentlige anliggender, samtidig med at hun leder kommunikations- og marketingindsatsen i Europa. Med en omfattende 11-årig periode i Bruxelles bor hun nu i Storbritannien. Anghel koordinerede Microsofts europæiske fortælleagenda, før hun skiftede til Europa-Parlamentet. Her ledede hun PR-kampagner og udarbejdede politikker vedrørende vitale områder som socialforhold, uddannelse, vækst for SMV’er og teknologi. Før hun tiltrådte Natural Diamond Council, havde Raluca rollen som talsperson for det rumænske formandskab for EU’s Natural Diamond Council har ekspertisen og er en autoritet på området for naturlige diamanter, både for branchen og for forbrugerne.
Oprindeligt dannet som Diamond Producers Association er deres mission at fremme integriteten af den moderne diamantsmykkeindustri og at inspirere, uddanne og støtte forbrugere

Rui Galopim de Carvalho

Rui Galopim de Carvalho FGA DGA er en uafhængig konsulent inden for ædelstensuddannelse, forfatter, og populær international foredragsholder inden for gemmologi og historien om ædelstofmaterialer. I løbet af sine 30 års erfaring som gemmolog har Rui studeret vigtige samlinger både i offentlige og private museer, især den portugisiske kronjuveler. Som stifter af den populære Home Gemmology webinar-serie, der blev lanceret under COVID-19-nedlukningen, har Rui en lang historie som gemmologisk formidler, især på sociale medier, hvor han er en populær person. Som underviser har han udviklet træningsprogrammer for luksusmærker og internationale organer i Storbritannien, Mozambique, Brasilien og Portugal, hvor han har undervist juvelerer, designere og vurderingsmænd i årtier. Han er associeret redaktør for Gem-A’s tidsskrift Journal of Gemmology, vicepræsident for Coral Commission of The World Jewellery Confederation – CIBJO, medlem af Communications Committee of ICA (International Colored Gemstone Association), ambassadør for LAUREL – Portuguese Association of Excellence Brands (ECCIA-medlem) og konsulent for flere private samlinger og aktører i branchen og medlem af talrige gemmologiske- og handelsorganisationer.

Justin Prim

Justin Prim har arbejdet inden for kunst, smykkehandel, teknologi, grafisk design, rådgivning, mode-design, kundeservice og mere. Justin betragter sig selv som en moderne Renæssancemand, en altmuligmand, der er interesseret i alt og gerne vil lære det hele! Justin har arbejdet inden for ædelstenshandlen siden 2013 som ædelstensstensliber og underviser. Han har trænet rundt omkring i verden inden for forskellige traditioner inden for stenslibning og arbejder i øjeblikket på flere bøger om historien bag facettering af farvesten i Amerika og Europa. Justin tog sin gemologiske uddannelse på GIA i London og Bangkok samt AIGS i Bangkok. Han har undervist i stenslibning på Institute of Gem Trading og underviste i gemologi på AIGS Bangkok, før han grundlagde sin egen stensliberskole, Faceting Apprentice. Han udgav sin første bog, “The Secret Teachings of Gemcutting,” i 2021. Han skriver også artikler, producerer videoer og holder foredrag om historien bag stenslibning.

Emmanuel Fritsch

Emmanuel Fritsch er professor i fysik ved universitetet i Nantes i det vestlige Frankrig. Han har en ingeniøreksamen i geologi fra ENSG, Nancy, østlige Frankrig, og en ph.d. fra Sorbonne (universitetet Paris VII) i Paris. Han arbejdede i næsten ti år ved Gemological Institute of America (GIA) i USA, hvor han opnåede titlen Graduate Gemologist (GG) og blev forfremmet til leder af GIA Research fra 1992 til 1995. Hans forskning udføres i øjeblikket ved Institut des Matériaux Jean Rouxel (IMN-CNRS) i Nantes, vestlige Frankrig. Dr. Fritsch’s interesser spænder bredt over alle aspekter af videnskaben, der kan anvendes på ædelstene, og hans selvopgivne mission er at gøre gemologi mere videnskabelig. Han har forfattet over 400 artikler og bidraget til over 20 bøger. Han er ansvarlig for DUG (Diplôme d’Université de Gemmologie) diplom.

Prof Albert Gilg

Professor Albert Gilg specialiserede sig i industrielle mineral- og metaller samt lerændringer i vulkanske og hydrotermale systemer. Han leder et analytisk laboratorium og inkluderer mikroskopi samt røntgenstråle-difraktion og fluorescensanalyse. Et andet forskningsinteresseområde fokuserer på karakterisering og bestemmelse af oprindelse for ædelsten i historiske objekter.