FRA GEMMOLOGENS BORD

FRA GEMMOLOGENS BORD

Denne ”rubin” udtaget af en ring viste sig at være noget andet end antaget. Siddende i ringen kunne dens lydbrydning aflæses på et refraktometer. Aflæsningen viste 1,76 – 1,77 hvilket et lysbrydningsforholdet for korund, altså rubin og safir.

Undersøgelse med lup og mikroskop viste vækstlinier og indeslutninger som viste at stenen en korund naturlig korund.

Udtaget af fatningen sås en samling under rondisten som viste at stene var sammensat af to dele, en dublet.

De to forskellige materialer, safir og granat sås tydeligt under mikroskop når stenen var nedsænket i væske, i dette tilfælde babyolie. Ved at undersøge sten i en væske fjernes alle reflekser fra facetterne og det bliver muligt at se de enkelte dele og indeslutninger tydeligt. Stenen skal betegnes som safir-granat dublet. Den type dubletter var tidligere ret almindelige, hvorfor der er al mulig grund til at være opmærksom hvis man får ældre smykker med ”rubiner” til reparation. De tåler ikke varme og ultralydrensning.

Vækstlinier og
Indeslutninger i safiren
Safir overdel med indeslutninger og vækstlinier oven på en granat.
Niels Ruddy Hansen
Niels Ruddy Hansen

President of the Danish Gemmological Society. Chairman of Scandinavian Diamond Nomenclature committee. Member of CIBJO (The World Jewellery Confereration) Diamond Committee. 30 years Danish representative in CIBJO. Former chairman of CIBJOs sector A, Diamonds, Coloured Stone and Pearls. Chairman of CIBJO Coloured Stone Committee. Member of ISO 11211 WG2, ISO/TC 174 part 1. Grading polished diamonds. Part 2 Test methods. CEN Consumers confidence in diamond industry.

Skriv et svar